face.jpg
You can place some brief info about you here
Subscribe and receive latest news
Or use this RSS feed

Istoric

                    

 

Istoricul bisericii din satul Homeşti

 

 

       Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din satul Homeşti, com Grebănu, jud Buzău a luat fiinţă în anul de la Hristos 1818, prin osîrdia lui Vlad Perieteanu, apoi în anul 1865 a fost reparată de fiul său, Costache Perieteanu şi cu ajutorul altor iubitori de Dumnezeu, pictor Ion Stoienescu din Bucureşti, Augustin Cirs şi George Nicolae.

       În anul 1910 la Biserica „Sfinţii Voievozi" slujea vrednicul de pomenire Preot Vasile I. Buzăianu cu prezbitera Elisabeta, prin a cărui sârguinţă dar şi cu ajutorul enoriaşilor parohiei, s-a renovat şi reînnoit pictura de către pictorul Nae Orăşanu.

       În urma marelui cutremur din 10 septembrie 1940, biserica a suferit mari stricăciuni şi drept urmare s-au făcut reparaţii radicale de zidărie în vara anului 1942.

       În anul 1950, slujitor al sfântului altar la parohia Homeşti era Pc Preot Alexandru Grigorescu, cu prezbitera Eugenia, ajutat la strană de dascălul Vasile Popescu, prin a cărui strădanie şi cu bunăvoinţa enoriaşilor satului Homeşti s-a reînnoit şi completat pictura între lunile august-noiembrie, anul 1950, pictor fiind Ştefan Hanganu.

Biserica a fost resfinţită în 26 noiembrie 1950 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Antim al Eparhiei Buzăului.

      A urmat apoi la slujire vrednicul de pomenire Preot Ion Zidăriţă, cu soţia Felicia, cântăreţ fiind Constantin Popescu, fiul fostului dascăl Vasile.   

      În urma cutremurului din anul 1977  s-au făcut reparaţiile de restaurare a picturii prin sârguinţa Pc Preot Ion Zidăriţă şi cu ajutorul enoriaşilor satului Homeşti. Pictura a fost restaurată de pictoriţa Anişoara Nicolae din Bucureşti, în luna iunie 1983.

      După trecerea pc părinte Ion Zidăriţă la cele veşnice, la parohia Homeşti a slujit Preotul Ghiţă Valentin Claudiu, cu prezbitera Nicoleta, cântăreţ fiind Ştefăniţă Olteanu.

       În prezent, parohia Homeşti are ca slujitor pe Preot Mihai-Tiberiu Cristea cu prezbitera Ana-Maria.                                                          Parohia Homeşti are, în urma ultimului recensământ din martie 2011 un numar de 152 de familii(aprox 320 de persoane).

 

Parohia Homesti
cloud1.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one